SEMP - Sociedad Española de Medicina Psicosomática

  Obituari

En Memòria de Dr. Vicente Arias Diaz 

  07/07/2020 12:34


En MemÒria del Dr. Vicente Arias DÍaz

Dra. Dolores Crespo

       Membre d'Honor de la SEMP  


El dia 5 de juny de 2020 rebem la trista notícia de la mort del nostre estimat amic i company, Vicente Arias Díaz. Metge, especialista en Medicina del Treball al Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Hospital Universitario12 d'Octubre de Madrid, i vocal de la Junta directiva de lAsociación Española d'Especialistes en Medicina del Treball. Dins de la Sociedad Española de Medicina Psicosomática va ocupar diferents càrrecs dins de la Junta Directiva, sempre marcant una tendència de cordialitat i amabilitat envers tots els socis, la qual cosa el va fer ser un membre molt distingit i apreciat dins de la Societat.

Va ser una persona bondadosa, bon amic dels amics. Lluitador, que mai no va entendre el no com a resposta, un magnífic company, sempre disposat a donar un cop de mà a qui ho necessitava i un defensor de la Medicina del treball, amb especial dedicació a la salut dels metges, sempre amb una visió humanista i pscosomàtica .

El Dr. Arias ha tingut una estreta relació amb l'Ilustre Colegio Oficial de Médicos de Madrid (ICOMEM). Des de juny de 2001 a febrer de 2012, es va responsabilitzar, de forma altruista, de la Comisión de Ayuda y Prevención del Médico (CAYPAM) posteriorment va continuar com a membre col·laborador al Pla d'Atenció del Metge Malalt (PAIME) El novembre de 2018 va entrar a formar part de la Junta Directiva de l'Aula Lúdica de l'ICOMEM

Era membre de la Junta Directiva de l'Asociación Española d'Especialistas de Medicina del Trabajo (AEEMT) des del 2016 fins a l'actualitat. En aquesta associació ha tingut una llarga i activa trajectòria tant a nivell professional com a personal. Ha destacat el seu treball i entusiasme a promoure diferents activitats, en especial el seu impuls a l'organització dels grups funcionals de l'associació i de les Jornades d'Actualització de Vacunació a l'Àmbit Laboral. ".

Va ser cofundador i membre de la Comisión Ejecutiva de la Universidad Libre de Infantos Santo Tomás de Villanueva, on es va distingir per la seva infatigable activitat. Enamorat de la seva terra natal, el Campo de Montiel i la seva Almedina.


Trajectòria professional i mèrits acadèmics:

Es va llicenciar en Medicina a la Universidad Complutense de Madrid l'any 1975. Va completar aquests estudis amb els de Salut Pública, Gestió Sanitària i Prevenció de Riscos Laborals a la Universidad Autónoma de Madrid. A aquesta universitat també va cursar el Màster en Prevenció de Riscos Laborals, Seguretat i Salut en el Treball l'any 1984. El 1989 es va especialitzar en Gestió Hospitalària per l'EADA Business School.

Com a vocal de la Comissió Nacional d'Especialitat de Medicina Aeroespacial del Ministeri de Sanitat i Consum (1987-1991) va fer estudis i va participar en l'actualització del programa de formació dels metges especialistes en Medicina Aeroespacial a Espanya. Posteriorment va entrar a formar part de la Comissió Nacional de l'Especialitat de Medicina del Treball (1999-2001) del Ministeri de Sanitat i Consum. També va prestar els seus serveis com a tècnic assessor de Medicina de Trabajo y Prevención de Riesgos Laborales en el Servicio Madrileño de Salud.

Va tenir àmplia experiència hospitalària, inicialment a l'Hospital del Aire com a Cap del Servei de Prevenció. Posteriorment, va ostentar el mateix càrrec a l'Hospital General Universitario Puerta de Hierro. Es va incorporar al Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Hospital Gregorio Marañón el febrer del 2007. L'abril del 2015, el Dr. Arias arribava a l'Hospital 12 de Octubre.

Entre els seus mèrits professionals, destaca la imposició de la Medalla d'Or del Fòrum Europa 2001 al mèrit professional, la Medalla d'Or 2013 de la Sociedad Castellana de Medicina y Seguretat del Trabajo i la Menció d'Honor dels Premis 2013 del Consell General de Relacions Industrials i Ciències del Treball. Va ser investit recentment Caballero de Yuste

No vam poder acompanyar-te a l'últim adéu per les estrictes mesures imposades per l'estat de confinament que estàvem patint a causa de la Pandèmia COVID 19.

Des de La Sociedad Española de Medicina Psicosomática, volem enviar el nostre més condol a les seves tres filles i la seva família en general, per una pèrdua tan sentida per tots nosaltres.


Descansa en Pau, estimat Vicente. Els teus companys socis de la SEMP, mai no t'oblidarem.

Abelardo Guarner Vila 

  20/05/2014 10:00


Ha mort Abelardo Guarner Vila. Expresident de la SEMP. A Barcelona, el dia 24 d'abril de 2014. Li encomanem i li agraïm els seus molts serveis a la societat i als seus membres durant tants anys. Manifestem el nostre pesar als seus familiars.


Pedro Ridruejo-IN MEMORIAM 

  20/05/2014 09:50


IN MEMORIAM

PEDRO RIDRUEJO ALONSO

Madrid, 14 de febrer de 2008

Recordo amb vivesa aquell primer i prolongat trobada amb Pedro Ridruejo a la tornada cap a Barcelona, ​​de l'II Congrés Nacional de Psiquiatria celebrat a Platja D`aro a Girona el 1998.

 La seva cordialitat i senzillesa em van guanyar. El seu llarg discurs sobre el seu concepte i els nous horitzons de la Medicina Psicosomàtica van orientar i consolidar els meus projectes i línies d'actuació professionals.

 A aquest, van succeir molts altres trobades pels que em sento afortunat i enriquit. Les seves ponències sobre Personalitat i Patologia en el congrés de la Sociedad Española de Medicina Psicosomática (Madrid 2004), la seva Conferència d'Obertura, sobre "El designi de la Psicosomática en Lain Entralgo" al III Congrés de la Sociedad Andaluza de Medicina Psicosomática en Psiquiatría "el 24 de maig de 2005 i la seva aportació al voltant de la Magnetolectroencefalografía en una de les trobades de Neurociències a la Clínica Universitaria de Navarra-Madrid (llavors Clínica Salvia) el 2001, el Congrés malagueny de l'Asociación Española de Médicos escriptors i artistes "Personalitat i Psicopatologia en Sancho Panza" (2005) on va intervenir .. i -per no allargar-me més- la brillant exposició sobre "l'envit ecològic i la seva empremta en Psiquiatria" al Colegio de Médicos de Sevilla (juny de 2006).

 En totes aquestes ocasions el diàleg amb Pedro va ser enormement entranyable, confiat i lúcid, és més, sempre va ser, al costat de tot això, plenament transcendent. Pere irradiava d'continu un sentit cristià de l'viure i de l'obrar.

 Em resulta especialment cridaner, en aquest moment dolorós en que conec la notícia de la mort de Pedro, el recordar la seva obra, els textos que Pedro em va fer arribar i em va dedicar l'últim: "Fonaments de Ecopsiquiatría: Psiquiatria i medi ambient". Lea Rozas (Madrid). Hobe, 2005.

 Abans el compendi de les seves poesies sota el títol "Antologia poètica", i aquella resposta sobre "La Resurrecció de Crist", de profunda reflexió teològica, publicada a "Ciudad de Dios", Revista Agustiniana.

 El professor Ridruejo, home modest i humil, no solia fer gala del seu currículum veritablement vast i brillant. Quan vaig haver de gestionar les seves dades biogràfiques em vaig sorprendre amb els seus llicenciatures, doctorats i les seves càtedres, tesis, llibres, revistes, conferències, ponències ... Són incomptables i d'elevada qualitat. destacarem:

  El Tractat de Psicologia Mèdica (1996), coautor amb els professors Medina León i Rubio Sánchez

 I els articles:

  "Psiquiatria i economia: projeccions mútues" (1999).

   "L'envelliment patològic" (2004)

 El seu amor a Soria i la seva gent es manifestava en les seves converses i alguna vegada es va canalitzar en investigacions sobre trets metabòlics relacionats amb la salut dels sorians.

 Com va gaudir el nostre amic Pedro quan va visitar en el seu últim viatge a Sevilla, l'Hospital de la Caridad amb els quadres de Murillo i Valdés Leal, amb l'ambient de caritat i misericòrdia que allà va contemplar envers els acollits! I com ho va agrair!

 També em va parlar Pedro dels seus amors; dels humans i els divins, de la seva germana Carmen, dels seus amics i dels seus companys. Bon amic, Pedro va saber prodigar el seu afecte i temps a favor d'aquells a qui va tractar i d'ordinari va servir.

 Finalment, assenyalaré, en aquestes línies necrològiques, sorgides amb espontaneïtat des de l'amistat i l'afecte, la joventut d'esperit de l'Professor Ridruejo, els anys i l'àmplia experiència que no van minvar el seu estil jovial i juvenil.

      Manuel Alvarez Romero

18-II-08


Carta necrològica de José Mª López Gallard 

  20/05/2014 09:47


NECROLÒGICA DE JOSÉ Mª LÓPEZ GALLART
COM UN CARTER A MILÍCIES

En ple XXXIII Congrés de la Sociedad Española de Medicina Psicosomática (SEPM) m'arriba la notícia a través de Rodolfo, com una trallada. Passa de seguida Maxi, Antonio Lobo, Ricardo, Eduardo, José Mª, i molts altres que hem conviscut hores congressuals i d'amistat amb Pepe López Gallart al llarg de tants anys. Sorpresos i amb dolor assumim l'absència de Pepe. De seguida se succeeixen records i anècdotes de part dels uns i dels altres.

El 7 d'abril del 2003, jugant al tennis, se'ns va anar Pepe. Tal com va viure, amb naturalitat; tanta que van pensar els seus companys que la caiguda a terra era una broma simuladora en lloc del fulminant infart.

He tingut necessitat, mesos enrere, per primera vegada, de revisar les actes de les Assemblees i Reunions de la SEMP i allà, pels volts de l'any 1975, apareix José Mª López Gallart, tal com recordava tantes vegades amb el seu íntim i bon amic Abelardo Guarner .

Després de les Reunions, van venir els Congressos. I al Primer, alhora XXIV Reunió de 1988 a Alacant, ja era una bona part de l'ànima de la Societat, el Tresorer de la mateixa, José Mª López Gallart. En aquest esdeveniment vaig ser rebut com a membre a la SEMP i avalat per ell mateix. Amb cordialitat paternal m'explicava els detalls i m'animava a la col·laboració activa.

Des de llavors quant afecte recordem tants Congressos en què sempre va ser “el Tresorer de la Societat”.

Animós, bromista, simpàtic, espontani, -i sobretot optimista- sabia trobar sempre, i en qualsevol assumpte, allò positiu.

Pepe va ser un constant “servidor”. Se les enginyava per carregar amb el quefer precís i facilitador dels problemes. Rebuts tornats, adreces insuficients, informacions incompletes, etc. propiciaven el, alhora, petit i gran servei de Pepe.

I aquí ve a encaixar l'anècdota, que Rodolfo fa dels anys de MilIcia UniversitAria a Castillejos. Una “recomanació” malentesa l'havia portat als menesters de “Policía militar”. Res més lluny de les aspiracions del nostre amic. Un nou toc “comendatici i rectificador” va condicionar el que li digués al seu despatx el mateix Coronel del Campament per preguntar-li: “Llavors, López Gallart, en quins serveis anirien bé les seves qualitats?”.

 I la seva resposta: “El meu Coronel Jo el que vull és ser carter del Regiment!”.

Després, en referir-ho, solia meditar en veu alta: “A les dotze amb cotxe Reus, tornada carregada de “bones notícies” que repartir una a una. A les cinc recollida de cartes ia Reus, sopar i… altre dia!”.

Penso que aquest “repartir bones notícies i servir de pont” anava molt a cabells amb José Mª López Gallart. És una cosa que ha sabut fer de meravella i en benefici de tants al llarg de la seva vida.

Què cal dir de la seva dilatada vida professional? A més de magnífic i competent gastroenteròleg va ser un mestre en la relació medicopacient i un model en el quefer psicosomàtic. Em consta la capacitat d'escolta i comprensió. De vegades, fent broma com li agradava sentir que semblava la mateixa Elena Francis, a base de tan atenta i perllongada escolta els pacients. Bé que coneixia l'àmplia virtut sanadora de l'escolta, l'empatia i l'afecte.

Una altra una petita però molt reveladora anècdota me la referia a Josefa Vidal, la seva infermera de tants anys. Una dels seus pacients –que tant va rebre del Dr. López Gallart– en conèixer la seva mort comentava: “I ara qui m'escoltarà a mi”. I així tants.

Moltes vegades ens va parlar el Pepe de la seva família, des del seu avi –Gallart Monés- gastroenteròleg a l'Hospital de S. Pablo (Barcelona) i metge d'Alfonso XIII fins al seu pare el Dr. Manuel López Fernández, Catedràtic de Medicina a València, o bé del seu oncle Gallart Esquerdo, del seu germà Manolo també Metge, dels seus fills José Mº López Balaguer (també Gastroenteròleg), etc.

Ara, complint-se el primer aniversari de la seva mort, tots recordem la Carmen, la seva dona –que sovint l'acompanyava als Congressos-, valorem la seva gentilesa, ens unim al seu dolor, resem amb ella i amb els seus fills José Mª, Jorge, Flora i Carmen per l'ànima de Pepe, i ho tenim molt present al cor.

A l'Assemblea del XXXVIII Congrés de la SEMP, a Saragossa rememorem a José Mª López Gallart: la seva valuosa aportació a la Societat, el seu nomenament com a membre d'Honor a l'anterior Congrés (Madrid, 11-13 de 2002), la seva sincera i fidel amistat, i el deute de gratitud degut. Com a expressió d'aquests sentiments i desitjos em va ser encomanat l'encàrrec de traslladar-los a la família ia la societat tant com sigui possible. Així ho faig amb aquestes línies.

Sevilla, 7 d'abril del 2004

Manuel Álvarez Romero

President de la Sociedad Andaluza de Medicina Psicosomática

Vocal de la Sociedad Española de Medicina PsicosomáticaThure von Uuexkull-Obituari 

  20/05/2014 09:46


In memoriam

Thure von Uexkull

29 de setembre de 2004

En el matí d'el 29 de setembre de l'any 2004 va morir en pau, a casa de Freiburg, Thure von Uexkull, que és, al meu parer, el màxim exponent de la psicosomàtica europea de la segona meitat de segle XX.

Gairebé tots els hospitals universitaris alemanys tenen un departament de medicina psicosomàtica, als estudiants de medicina se'ls obliga a realitzar cursos en psicologia mèdica, sociologia i medicina psicosomàtica i més de 7000 llits en hospitals de rehabilitació alemanys estan dedicades a el tractament de pacients amb trastorns psicosomàtics. La posició única que té la psicosomàtica a Alemanya, en comparació a altres piases europeus, és deguda a la insistència i el treball de Thure von Uexküll.


El seu objectiu va ser exercir una medicina integrativa: els problemes orgànics i psicològics han de ser tractats junts i no per experts de diferents disciplines. Aquest va ser el seu credo, que cap malaltia era causada només per un problema, sigui somàtic o psicològic. Uexküll creia que la progressió d'una malaltia depenia tant de la personalitat, actitud i circumstàncies socials de l'pacient com de la condició mèdica de l'procés.
La visió de l'ésser humà d'Uexküll com un sistema en el conjunt d'altres sistemes estava profundament influïda per les idees del seu pare, l'eminent biòleg i filòsof, expert en semiòtica, Jacob von Uexküll.

 Nascut a Heidelberg el 1908, von Uexkull va estudiar medicina a Hamburg i va treballar com a jove doctor a l'hospital de la caritat a Berlin i des 1943 a 1945 com a metge militar. Es va negar a adherir-se a el partit Nazi.

La seva carrera acadèmica en medicina i la seva preocupació addicional amb la psicoteràpia i la psicoanàlisi va començar després de la segona guerra mundial a l'hospital universitari de Munic i es va intensificar per les seves experiències sobre les noves formes d'organització mèdica i processos formatius als EUA, després de ser recompensat per una beca Rockefeler.

El 1955 va començar com a director mèdic, primerament en la recentment inaugurada universitat de Guissen i després a la universitat d'Ulm. Això el va portar a canviar la pràctica i establir la seva idea de la medicina integrativa, introduint la visió psicosomàtica de la malaltia en totes les disciplines mèdiques i quirúrgiques. No obstant això només ho va aconseguir parcialment. Per exemple, gran part dels seus més importants col·laboradors es van inclinar més a una interpretació psicoanalítica de les malalties posant més èmfasi en el tractament psicoterapèutic de les patologies orgàniques. Uexküll va rebutjar la creació d'una especialitat en psicosomàtica i psicoteràpia, perquè insistia a mantenir una visió integral de l'pacient.

Una part important de l'llegat de Uexküll és l'establiment ferm de les matèries obligatòries de pregrau com són la psicologia, la sociologia i la psicosomàtica en el currículum acadèmic dels estudiants. Una reforma recent inclou un èmfasi especial en la relació metge-pacient fruit dels incansables esforços de Uexküll.

Després de la seva jubilació el 1976, va escriure i va editar un tractat de medicina psicosomàtica que arriba ja 6 edicions (1564 pàgines)
No cessant en la lluita per una medicina que s'ocupi de el cos i ànima de l'malalt va fundar l'acadèmia per a la Medicina Integrativa en Stuttgart, que suposa una considerable ajuda a mantenir la seva filosofia.

Encara que la seva obra és molt extensa, dins en el món científic i especialment en el DKPK (Col·legi Alemany per a la Psicosomàtica), la seva idea de la medicina com un fet psicosomàtic global sense parcel·lacions i que promou una formació completa de l'metge, sigui quina sigui la seva especialitat, en els aspectes biopsicosocials, queda plasmada en les bases teòriques de la Medicina Integrativa.

1. El model biopsicosocial és un "encaix" enganyós, sempre que prengui a les hipòtesis positivistes i els problemes dualistes de la medicina tradicional (Es parla de la definició tradicional de "bio" - com en "biofísica" i "bioquímica") La medicina integrada entén amb "bio" a la biologia com a ciència de sistemes vivents. No parteix en primer lloc de la "definició de cos" de l'anatomia i fisiologia, sinó de la definició del "cos vivent". El cos vivent és una part d'un sistema, que es genera autopoieticamente com a unitat de l'organisme i de l'entorn, i per al qual la salut significa "salutogènesi" i la malaltia significa la interferència en el seu "Salutogènesi".

2. Els sistemes vivents són "sistemes tancats". Ells "interpreten" al seu medi ambient de manera "autoreferencial", això vol dir amb la seva pròpia codificació. (Ningú pot sentir el dolor, la fam o la set o els sentiments de l'altre). Amb "interpretar" s'ha d'entendre als processos semiòtics, amb els quals els organismes s'integren en una forma al seu entorn amb "assignació de significat" i "revisió de significat" per a les seves necessitats i possibilitats de comportament. Els organismes "tradueixen" d'aquesta manera al seu "entorn", que així es converteix en un medi ambient adequat per a ells, vol dir que realitzen amb els seus "interpretacions" una integració entre ells i el seu entorn.
Els organismes vegetals "interpreten" al seu entorn per metabolismes (per exemple CO2 com a input per a la fotosíntesi). Els organismes animals "interpreten al seu entorn per circuits funcionals (com ara" com a mitjà de transport ", com" territori ", com" presa "etc.). Els éssers humans "interpreten al seu medi ambient per circuits de situació; com la seva realitat individual.

3. Els sistemes vivents es poden associar de diferents maneres com suprasistemes (com per exemple en simbiosi, com a colònia o com a grup social). D'aquesta manera els seus organismes exerceixen llavors diferents rols, que limiten el seu grau de llibertat i també ajusten la seva codificació com "sub-codificació" a una codificació comuna. D'aquesta manera es generen "graons" o "nivells d'integració" amb dificultats de transmissió.

4. Els organismes en els sistemes vivents són "subjectes". Els "objectes" són part dels seus mitjans ambients. Això vol dir que no hi ha objectes que no pertanyin a un subjecte. Per entendre el comportament dels subjectes, hem d'interpretar els seus "interpretacions" (valgui la redundància). Això vol dir, que hem de descodificar el codi, pel qual interpreten al seu entorn.

5. Les interpretacions, que estan a la nostra disposició, es basen en metàfores, que en última instància es refereixen a les nostres experiències humanes. De totes dues tenen un significat bàsic:


      5.1. L'experiència que la intervenció de les nostres mans modifica al nostre entorn: d'ella va emergir la metàfora de la "causa mecànica";

     5.2. L'experiència que també la transmissió de signes, que són compresos i contestats, tenen com a conseqüència uns canvis de l'entorn: Plató parlava de  causes de la persuasió"; i d'això hem construït la metàfora de la intervenció psíquica.

6. La metàfora de la intervenció interpreta el "entorn" com medi ambient dels moviments arbitraris que, com a causes, generen efectes mecànics. La metàfora dels signes interpreta el "entorn" com medi ambient d'un destinatari a el qual es dirigeixen els signes i el qual respon als signes.

7. Heinz Foerster va suggerir per a ambdues metàfores als següents models: les maquines "trivial" i "no trivial". Amb això ell entén maquines "lògiques" (semàntiques) que transformen als estímuls dels òrgans de sentit (com a input) en percepcions de l'entorn (com output). Per a això tenen una funció de transferència com "operador":

7.1. L'operador de la màquina trivial treballa amb la funció de transferència de la causalitat mecànica. Correspon a la metàfora que entén a l'entorn com un mitjà per al moviment arbitrari. Transforma a tots successos en causes mecàniques (com a input) amb efectes mecànics (com output) i d'aquesta manera assegura que a la mateixa input li segueixi el mateix output. La maquina trivial constitueix el model prototipito per a aparells tècnics i per pronòstics fidedignes.

7.2. L'operador de la màquina no trivial treballa amb la funció de transferència de l'canvi de el significat. Després de cada operació canvia el sentit, que transforma a l'input en un output. La màquina impedeix que a la mateixa input li segueixi el mateix output .. És el model prototipito per als sistemes vivents. Així es modifica per exemple pel saciat el significat dels aliments en comparació amb un afamat. Això explica la dificultat dels pronòstics fidedignes sobre el comportament dels sistemes vivents.


8. Com a conseqüència, la medicina tradicional veu a el cos com una màquina trivial, i això vol dir segons la metàfora de la intervenció manual. D'aquesta manera interpreta el cos de l'pacient com a objecte de l'entorn de l'metge, que ha d'encaixar en una "forma / motlle" amb una maniobra (intervenció tècnica). Els èxits d'aquesta medicina es basen en les possibilitats, de millorar maniobres amb mitjans tècnics i així potenciar-los. La medicina integrada veu a el cos segons la metàfora de la màquina no-trivial, això significa com a receptor de signes, els quals ell interpreta i respon sota l'aspecte del seu significat per al calci entre ell i el seu entorn. Així el metge es transforma en un primer moment en un objecte de l'entorn de les seves pacients amb totes les seves possibilitats i transferències i amb tots els seus esperances i pors que d'aquí s'alimenten. Per comprendre el mandat metge de manera correcta, en un encaix amb interferències de tipus psíquiques i / o tècniques de el pacient, ha d'haver, entre el pacient i el metge, aquesta realitat tan limitada que tinguin en comú.

Cebrián Diego. Med. Interna
Metzner Betina. Med. Familia
Servicio de Medicina Interna. Hospital de la Ribera. Alzira. València.
      De Hotschik B
Psychosomatik Jaguar/Februar 2005
Obituaries
BMJ Volume 329, p 1047


Homenatge a Maxi Lozano 

  20/05/2014 09:45


HOMENATGE A MAXIMINO LOZANO SUÁREZ

Text, adaptat per a aquesta publicació, corresponent a l'discurs de l'autor en l'Acte Homenatge

a Maximino Lozano Suárez al XXVII European Conference on Psychocomatic Research (ECPR)

XI Annual Scientific Meeting European Association for Consultation-Liaison Psychiatry and Psychosomatics (EACLPP)

XLII Congré Sociedad Española de Medicina Psicosomática (SEMP)

Saragossa, 25 a 28 de juny del 2008.Aquestes paraules pretenen ser un sentit i sincer homenatge col·lectiu al  Dr. Maximino Lozano Suárez, possible sols gràcies a la generosa col·laboració de la seva  esposa, donya Cristina Soto Ruano i del seus dos fills Álvaro i Cristina, el seu cunyat el Dr. Agustín Soto Ruano, altres familiars i nombrosos companys i amics de l'Hospital Ramón y Cajal, el professor Antonio Lobo, Manuel Álvarez Romero, Eduardo García-Camba  i un nombrós grup d'amics i companys. Aportacions compartides que han sorgit de l'comuna afecte a Maxi, tal com ho hem viscut també en altres fòrums: com ho va ser el seu funeral a l' Hospital Ramón y Cajal.

l passat dia tretze de novembre de 2007, després de lluitar contra una cruel malaltia, ha mort als 59 anys d'edat a Madrid el Dr. Maximino Lozano Suárez, un cavaller zamorà de inesborrable record, líder competent, ciutadà europeu de conviccions progressistes i compromeses com, com ara:

  1.- La construcció de l'estat democràtic de benestar a Europa com a defensor d'una manera independent i tenaç d'entendre la sanitat pública, la salut mental i un ensenyament de qualitat tant en el pregrau com en el postgrau: Miris en Psiquiatria, a Psicosomàtica, etc.

  2.- L'aspiració a un món més just i solidari per una cultura humanista global .De ideologia progressista, estimava les tradicions de la seva terra, amb profund respecte a les dels altres, ciutadà compromès amb la tasca de fer un món millor, obert a l'aprenentatge i a la trobada de forma creativa.

 

Era Jefe de la Sección de Psiquiatría de Enlace del Hospital Universitario Ramón y Cajal de Madrid y Profesor de la Facultad de Medicina de Alcalá de Henares, un gran home i un excel.lent psiquiatra.

Nascut a Zamora, el 18 d'abril de 1948, va fer la seva Llicenciatura a la Facultad de Medicina de Salamanca (juny de 1971) yi a continuació, va completar “cum laude” el seu Doctorat en la mateixa Universitat (MEC 23-10-1990). Es va especialitzar en Psiquiatria a l'actual Hospital Universitario Gregorio Marañón de Madrid (MEC 17-1-1976) i va realitzar la seva principal activitat professional en aquesta ciutat, a l'Hospital  Universitario Ramón y Cajal (“El Psiquiatra del H. R. y C.”), a la seva Secció de Psiquiatría d'Enllaç.  El 1995 va ser promogut a el càrrec de Cap de la mateixa i des d'aquest lloc ha exercit, segons unànime criteri, fins a la seva mort, una extraordinària tasca professional clínica i universitària.

Pertanyia a la generació de psiquiatres espanyols que ha materialitzat la introducció dels serveis de psiquiatria en els hospitals generals, el que ha suposat un progrés molt important; però a més va ser pioner en la creació i desenvolupament de la Psiquiatria d'Enllaç, la contribució des de la psiquiatria a l'atenció integral dels malalts medicoquirúrgics, atenent les seves freqüents alteracions emocionals en la "cruïlla psicosomàtica" que som cada ésser humà, sense distinció per raó de classe o posició social, a l'hospital general .Aquest és amb freqüència un veritable i autèntic laberint. Un tortuós laberint arquitectònic i emocional: l'organització social més complexa que hagi existit al llarg de la història de la humanitat. Laberint en què convergeixen sentiments confusos, ha evidència científica, conflictes d'interessos i objectius diferents, etc. En aquest mitjà tan dur, la possibilitat de comunicar sentiments depèn molt especialment de la qualitat de la trobada entre els seus principals protagonistes: el malalt, la infermera i els metges intervinents. Maxi va saber crear aquest context facilitador de confiança i seguretat en el malalt .Com ens recomanava el Dr. Marañón, Maxi sàvia: "buscar amb afany a l'ésser humà en la malaltia i no la malaltia en l'home; cada malalt és un món a respectar, diferent als altres, mentre que la malaltia és sempre igual a si mateixa. "

Era un home alegre i amant de la vida, amb una plena "capacitat de estimar i treballar", de gaudir amb els seus familiars i amics. Maxi Lozano va saber compaginar la seva entrega als malalts i a la seva professió amb els diversos interessos i aficions propis d'un autèntic metge humanista, en la millor tradició del nostre país. I, per descomptat, va aconseguir compaginar tot això amb el lliurament i generositat cap als seus éssers estimats. Sempre parlava de la seva esposa Cristina, dels seus fills, de la seva mare. Amb emoció i afecte. La seva proximitat a la resta de la família també se'ns ha fet patent en els dies nefastos de la seva esposa que el va acompanyar fins l'últim moment i li ha suposat un suport fonamental en aquests durs mesos quan ha estat capaç de morir com ha viscut, després atendre, fins a la seva mort, a la seva mare amb afecte exemplar. Va viure sempre com a model per a tots nosaltres de dignitat, lucidesa, valentia i serenitat. Va afrontar amb enteresa i elegància l'inevitable, el misteri inefable de la vida i de la mort.

Val a dir que Maxi va morir com va viure: conscient, resolutiu, afrontant la seva malaltia de cara i amb el tremp necessari per explicar en la intimitat, hores abans de l'hora decisiva, com hauria de ser el seu funeral: lloc, música, cants, oratòria, litúrgia.; i així va ser. 

Tená una elegància discreta i gentil, reveladora del millor de si mateix: la seva disponibilitat, el seu respecte a les idees de les altres, el seu tremp així com la seva capacitat d'escolta i de donar suport. Maxi, et buscàvem sempre quan necessitàvem sentir l'aura de l'afecte, el consol en el sofriment i la serenitat del teu somriure. En les trobades que sosteníem - durant d'un temps, molt freqüents -, teníem tots una especial il·lusió amb la senyal de la vostra presència. Feia molt de temps conformant un grup (tant se val si es deia REPEP o altres curiosos acròstics) consolidat i ben coordinat per aquest "alma mater" que és Antonio Llop. Una equip de veritables amics, units per projectes científics coherents i profunds. Una coherència i una profunditat en la que tu, Maxi, fores peça nucleara. Pensem que el teu immensa vàlua personal i professional unida a la entusiasme d'Antonio Lobo, va permetre el miracle d'aquesta xarxa en un món tan canviant fins a la difuminació, tan competitiu fins al paroxisme i tan abrupte fins la crispació. La capacitat que et sobrava per a l'anàlisi precís i l'habilitat per neutralitzar tensions, marxava unida a una benevolència intel·ligent, que José María Farré batejar com el "factor Maxi", i que, en alguna ocasió, va proposar com una dimensió específica de personalitat. El que, per cert, va provocar la teva reacció divertida, assaonada per un gest humilment bonic, un altre dels teus trets habituals. I així vam establir llaços d'autèntica complicitat amistosa amb una interacció qualitat-calidesa que va provocar una adherència a el Grup particularment intensa, i en el qual tu vas jugar sempre un intens paper.

Com psiquiatre Dr. Lozano ha estat conegut pel seu bon fer i el seu sòlid sentit comú clínic, però a el mateix nivell, també per la seva entrega, la seva disponibilitat, el seu humanisme i la seva professionalitat; es tracta d'un mentor volgut i respectat pels antics residents, important punt de suport i referència, persona de confiança, exemple per a metges i psiquiatres en formació. I és aquesta faceta de Maxi, adornada per la seva proverbial elegància, la seva natural senzillesa, la seva tolerància, i aquest humor amable que rezumada, la qual li ha guanyat l'amistat, l'afecte i també el respecte de gran nombre de companys.

Amic acollidor i capaç de donar suport prudent. En contacte amb les pròpies emocions i desitjos personals que li garantien la seva habitual naturalitat, consistència, l'estabilitat emocional, la capacitat de gaudir de la vida i un contagiós benestar. Maxi, va ser per a tots nosaltres exemple pel que fa a la disponibilitat de sans mecanismes de defenses, com ara l'optimisme intel·ligent, l'altruisme i la capacitat de planificació i organització actives. Amic entranyable i serè, senzill i directe, home alegre i vital, elegant, no arrogant, i enemic de tota forma de discriminació o d'exclusió injustes.

També ha estat Maxi molt estimat i valorat com a tutor de residents. Però l'afecte per ell no sorgia en un primer contacte .De entrada era una persona de tracte molt correcte, exigent en el treball, meticulós en la supervisió, com a bon psicoanalista, més observador que conversador .Més tard, sense saber com, les coses canviaven i et trobaves davant d'una persona dotada de gran calidesa, afectuós sense escarafalls e fidel als seus afectes .En l'aspecte docent destacava per una gran capacitat d'integrar saviesa i habilitats diverses de manera adequada sense patir de dispersió o inconsistència. Dominava tant la psicoanàlisi com la fenomenologia clàssica i les bases biològiques dels diferents trastorns mentals, així com la capacitat d'empatia i d'ajuda a les persones malaltes .Era un excel·lent clínic i una persona humil que sabedor de la seva vàlua professional no va mostrar mai desdenyat per no haver estat objecte d'un major reconeixement .Maxi és el professional de l'Ramón i Cajal que ha seguit amb més interès la carrera professional dels ex-residents de centre, arribant a connectar amb el qual estigués aturat per avisar de possibles places, ja recomanar quan les sol·licitava. El seu interès per la docència el va portar a organitzar nombrosos cursos i seminaris, fins i tot quan ja estava malalt, com el Curs d'Expert en clínica psiquiàtrica des de la perspectiva psicoanalítica a la Universidad de Alcalá de Henares. 

Maxi ha estat el més semblant a un mestre professional, proper en el personal, amatent a les dificultats, primer més acadèmic i després més pròxim i afectiu, pendent dels miris després d'acabar la formació. Exercint una psiquiatra de cara empàtic, de qualitat i mèrit, a través d'un permanent esforç d'estudi, feina i autoanàlisi saludable. No eres un psiquiatre-estrella individualista, sabies molt i sabies compartir la teva molta saviesa, amic Maxi, amb generositat i tenacitat, amb la valentia necessària per superar dogmes de escola i defensar una psiquiatria basada en l'evidència.

 Maxi, molt afeccionat a la tauromaquia: L'art i la tècnica de torejar, la festa dels toros, recollida en els aiguaforts d'Goya (1816) i en les aiguatintes de Picasso (any 1959). En elles se'ns mostren les diferents sorts de l'art del toreig i de preparar a el toro per a la mort, amb l'elegant valentia i el profund respecte de l'destre pel toro, veritable protagonista de la festa amb la seva força fera.

Maxi compartia dels valors suprems de el toreig: intel·ligència, valor i art a perfecta harmonia, per tal de dominar el risc tràgic de el torero a l'arena de la vida. Emoció continguda amb habilitat tècnica, amb sabença e amb la elegància qual imprimia a les seves feines, A la fi i al del cap, el toro és l'veritable protagonista de la festa, d'el torero és l'triomf compartit.

I és que Maxi, apel·latiu amb el qual el coneixia tothom, va ser en vida home veritablement bo, generós i entregat tant a la seva família, a la qual sempre tenia present, com als seus amics; repartia afecte per tot arreu, perquè no sabia fer-ho d'una altra manera; li sortia espontàniament de el cor. I com a psiquiatre, va ser un home entregat a l'estudi de l'alleugeriment de el malestar de les persones que acudien a ell a la recerca d'ajuda professional. El seu currículum avala aquesta dedicació constant a la medicina dins la seva especialitat. Solia dir que no havia fet altra cosa en la seva vida que estudiar i treballar, i jo afegeixo somriure, a més d'estimar a la seva família. Una actitud com aquesta li grajeó nombrosos amics i la simpatia de tota persona de bé que el conegués, a més del profund respecte de la família professional. Model identificatori per la seva gran capacitat de feina i direcció d'equips professionals, habilitats de comunicació, a model per tots els que vam tenir l'honor de col·laborar amb ell i de ser els seus companys / amics. Entusiasta, va dedicar gran esforç tant a la feina de supervisió dels casos clínics dels Miris, com a la tutoria de la seva formació a través d'un aprenentatge progressiu .Maxi repetia amb freqüència als residents: "El primer que ha de fer un psiquiatre és aprendre bé l'ofici ".I Maxi tenia molt, molt d'ofici.

Maxi coneixia molt bé el seu ofici. No solament era capaç de saber escoltar per fer un diagnòstic i un tractament adequats, sinó també sabia situar-se en la posició complementària perquè el pacient psicòtic se sentís ajudat i protegit a el mateix temps.

 I això es posa clarament de manifest en el tractament d'una de les seves pacients psicòtiques, Paloma, de la qual Maxi va saber recollir el sofriment que li produïa la seva psicosi esquizofrènica en forma de pintures, fins a un total de 147. Maxi com a psiquiatre psicoanalista, va saber realitzar la interpretació psicopatològica de l'art de Coloma. Va saber veure en l'obra del seu pacient l'expressió de l'horror i el sofriment de sentir sense identitat. Va saber interpretar aquest "document de la seva vida 'interior" que suposa la seva obra pictòrica.

 El discurs de la pròpia pacient és fidel reflex de el sentit que tenen els seus dibuixos i que expressen el seu món al·lucinatori i delirant. Aquests són alguns dels comentaris que Paloma realitzava a Maxi i en els quals podem veure el significat de les seves pintures:

 "em arrenquen la carn a trossets; m'estic trencant; es van separant trossets de mi, com si algú tirés d'ells en totes les direccions, com una goma que s'estira fins que es trenca; per a mi és com estar morta; no vull que els animals es reparteixin les meves peces. "

- "hi ha vegades que em passen una aspiradora pels pensaments i em deixen buida; no me'n recordo com sóc ni com és la meva cara; tinc una angoixa, un desassossec, és com si estiguessin furgant en el meu cap "

- "em sembla estar perdent la identitat i ser un munt de coses soltes: un pensament, un desig, una cara, una mà, però tot solt"

- "jo no puc estimar els meus fills perquè no sento que els vull, no vull a ningú"

- "em sonen els pensaments tota l'estona; em parlen veus que em diuen que miri a l'espill perquè em vegi desfer "

- "estic vivint en una altra persona, no tinc els sentiments meus ni els pensaments, tinc la impressió que m'haguessin desplaçat dins del meu cos i s'haguessin ficat altres persones a pensar"


Tant el discurs com les pintures mostren l'angoixa terrorífica de la pacient i suposen una trucada d'auxili. Maxi va saber recollir la petició d'auxili i ajudar a Paloma mitigant la intensa angoixa que patia.

Maxi datava de significació als terribles dibuixos de la pacient. Sabia veure primer un especejament del seu cos, manifestació de les seves al·lucinacions cenestésicas per després passar a un intent, per part seva, de crear-se una nova identitat, manifestació de la formació del seu deliri. Va saber interpretar el significat dels dibuixos i alguns dels sentiments que expressaven: la solitud i el buit; igualment les veus que el persegueixen, la intensa angoixa en forma de crit, la separació de parts del seu cos, la invasió del seu cos per altres cossos; el suïcidi, van ser objectes de consideració. Va saber veure un intent de la pacient per donar significació a la seva pròpia vida.

D'altra banda Maxi va poder oferir a la pacient una contenció eficaç perquè pogués expressar les seves angoixes, per poder explicitar la seva experiència psicòtica, un lloc on podia desfogar-se i a el mateix temps amb un professional que es convertia en esperança d'identitat. Com deia la pròpia pacient: "quan obro les finestres a casa per estendre la roba penso que podria tirar-me, però penso que puc venir a explicar-t'ho a tu i tu em alliberaràs i em ordenaràs que no ho faci, així em sento alliberada; aquí estic bé, perquè dius que m'entens encara que no sé com, fora d'aquí estic tensa, aquí em sento relaxada, tu sí em sents, els altres no; sé que tu no em vas a fer mal; quan veig que em cauen el dits i que vaig a deixar d'existir he de venir aquí ... i penso que tu no em deixaràs anar ".
La relació professional que Maxi va tenir amb aquesta pacient no és sinó el reflex de la seva capacitat per escoltar, interpretar, comprendre i sobretot ajudar els pacients que patien i buscaven alleujar el seu sofriment.

 Recordant també a Dr. Ajuriaguerra, repetim que "s'envelleix (i es mor) tal com s'ha viscut". L'última etapa d'aquest viatge, fet amb consciència i lucidesa (privilegi únic de l'ésser humà) va ser assumida per Maxi com a fet inevitable i com a repte de superació personal davant el dolor i el sofriment propis de la malaltia i de la vida. Possibilitat d'elaboració i de sublimació amorosa i creativa: Maxi és així, un model exemplar de vida personal i professional.

 Els que hem tingut la fortuna de compartir amb Maxi molts moments de la seva vida, ens trobem units també per un dolorós sentiment de pèrdua, encara que neutralitzat per la seva forta herència viva, intel·lectual i emocional, que ens anima a seguir treballant, ja que ell, ia descansar en pau.

La psiquiatria espanyola ha perdut a un molt ferm valor mèdic, científic i humanista, a més d'un magnífic ciutadà. Tots els companys de la seva Psiquiatria Psicosomàtica li enyorem i, estimulats pel seu exemple, seguirem honrándole i procurant mantenir els alts estàndards professionals i personals que tan profunda influència ens ha deixat. Ja no podrem comptar amb la presència física de Maxi, però si la seva pèrdua serà impossible de reparar, la seva figura i la seva influència perviuran en tots nosaltres.

No és fàcil estendre més en l'evocació de Maxi quan es té la sensació que qualsevol paraula utilitzada es queda inevitablement talla a l'hora d'expressar el que realment va ser en vida, i de reflectir els propis sentiments. Potser per això sigui millor deixar-ho aquí, exclamant: Maxi, va ser un honor compartir temps amb tu; et vam voler, et volem i et recordarem sempre.

Perquè és bo saber que no ens perdem com el riu en l'oceà i que les cares no passen com l'aigua en el temps, que tampoc és un altre riu. La tasca creativa de Maxi és immortal, és viva en tots nosaltres i en tants altres que li hem conegut i admirat. Mitjançant els seus valors, la seva capacitat de treballar, de gaudir de la vida i d'estimar. Maxi és un d'aquests éssers humans símbol d'allò més digne i solidari de la creació, amb el seu clar llegat vital transcendent, que ens condueix a elevar la mirada a un nou horitzó. Gràcies Maxi.

  Descansi en pau. Dr. Calos Mingote Adán

President de la Sociedad Española de Medicina PsicosomáticaA la mort de Maxi Lozano 

  20/05/2014 09:44


Sevilla 14 de Noviembre de 2007:


Estimat amic,

Acabem de rebre la dolorosa notícia de la mort de Maxi. A el tall de l'mig dia de el dimarts 13 de novembre el   Dr. Maximiliano Lozano Suárez ens ha deixat després d'una dolorosa malaltia que ha portat amb dignitat i sentit transcendent. Així m'ho feia notar ell mateix fa uns pocs mesos quan comentàvem la seva absència -per la malaltia- al Congrés Anual de la Societat Espanyola de Medicina Psicosomàtica (SEMP) celebrat a Oviedo en maig 2007.


Maxi va presidir la SEMP fins fa tres anys amb afecte, competència i encert. La seva liberalitat i la seva laboriositat es van plasmar en els projectes i realitzacions professionals i estructurals, des del seu treball en el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid. Les seves noves propostes de promoció per a la disciplina Psiquiatria Psicosomàtica com a entitat continuadora de la Psiquiatria d'Enllaç, a l'estil USA, han anat guanyant terreny en l'àmbit de l'European Association for Consultation-Liaison Psychiatry and Psychosomatics (EACLPP) en els últims anys. En directe o en boca d'Antonio Lobo, al costat de què va preparar diverses ponències en els últims Congressos Nacionals i Internacionals de Psiquiatria, que li servia de portaveu en les seves absències per la malaltia, ha sabut Maxi conceptualitzar i redefinir la Psiquiatria d'Enllaç per als pròxims anys.

Maxi Lozano ha estat un bon home, un bon professional i un gran amic. Sempre parlava de la seva mare, de la seva esposa Cristina, dels seus fills amb sincer i emocionat afecte. 

Sabia sempre facilitar l'activitat psicosomàtica amb la seva disponibilitat per desplaçar-se quan l'hi demanàvem per a reunions formatives. El seu bondadós agraïment facilitava el seguir reclamant els seus serveis. Amb la bata i en les consultes, en Congressos i investigacions, en la docència i en les publicacions, en l'oci i l'amistat Maxi, amb el seu somriure zamorana, banalitzava penes o dificultats i inculcava sentit positiu en les tasques. 

En nom de tots els companys de la SEMP i de tants col·legues i amics amb una oració per la seva descans etern, i animats pel seu exemple, seguirem honrándole procurant mantenir i recréixer la nostra cabal homenia de bé tan necessària en aquest món de les neurociències i de l' humanisme mèdic.


 IN PACE

Manuel Álvarez Romero

Secretari de la SEMP